Bitvavo exchange

Bitvavo uitleg en instructie video

 

Meer dan 50 verschillende cryptocurrencies kopen en verkopen
Bitvavo biedt op dit moment de mogelijkheid om meer dan 47 verschillende cryptocurrencies gemakkelijk aan te schaffen met iDEAL. Voor de Belgen is het mogelijk om met Bancontact te betalen, ook kan er gebruik gemaakt worden van SOFORT Banking, MyBank en bankoverschrijving. Alle beschikbare munten hebben wij in het overzicht aan de rechterkant opgenomen (het kan zo zijn dat Bitvavo het assortiment in de tussentijd bijgewerkt heeft). Het kopen van cryptocurrency kan gemakkelijk door tegoed te storten in je account. Dit kan door euro’s, Bitcoin of Litecoin over te maken naar Bitvavo. Het storten van euro’s kan door middel van een iDEAL-betaling (direct) of door een bankoverschrijving (1 werkdag) te doen. Na een langverwachte update is het ook mogelijk om met Bancontact te betalen. Als je tegoed hebt gestort dan kun je deze in je dashboard omruilen voor de gewenste cryptovaluta. In hetzelfde overzicht kun je ook weer je gekochte cryptocurrency verkopen en omruilen voor een andere currency of euro’s.

Hoe cryptovaluta kopen bij Bitvavo?
Hierbij een korte uitleg hoe je gemakkelijk cryptovaluta kunt kopen via het platform:

1.Stort tegoed in je account door op Euro’s storten te klikken
2.Reken af met de gewenste betaalmethode
3.Klik achter de gewenste cryptovaluta op Kopen
4.Voer in hoeveel je wilt kopen en klik op Doorgaan
5.Klik in het volgende scherm op Bevestigen om de aankoop te voltooien

Je tegoed in nu in de dashboard verminderd en het geselecteerde aantal cryptovaluta is toegevoegd in je account. Je kunt het in het portaal laten staan of deze versturen naar een wallet in eigen beheer. Let op: sommige munten kun nog niet van het platform afgehaald worden.

Bitvavo eigen wallet
Voor iedere aangeboden cryptocurrency biedt Bitvavo de mogelijkheid om deze op te slaan in de eigen omgeving. Dit houdt in dat je in principe geen wallet nodig hebt van een derde partij en dat je al je cryptocurrency kunt opslaan in één omgeving. Normaal gesproken is er een aparte wallet vereist voor iedere crypto. Een groot deel van de cryptovaluta wordt opgeslagen in offline wallets die zijn afgesloten van het internet. Deze manier van opslaan wordt cold storage genoemd, en iets wat niet in verbinding staat met het internet kan theoretisch niet gehacked worden via het internet. Intern heeft slechts een select aantal mensen toegang tot deze offline opslaglocatie. Het opslaan van de vele verschillende cryptocurrencies die Bitvavo biedt is dus veilig, maar je bent zelf uiteraard verantwoordelijk voor de veiligheid van je account. Zorg dus altijd dat je twee-factor authenticatie inschakelt en dat je nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt op meerdere plekken.

Wat zijn de handelskosten bij het kopen en verkopen van digitale valuta?

Voor het uitvoeren van transacties op het platform van Bitvavo worden handelskosten in rekening gebracht. De hoogte van de handelskosten is gebaseerd op:

  1. Het type order dat u uitvoert.
  2. De staffel waarin u zich bevindt.

Hieronder vindt u het gehele overzicht.

Type order

In de fee structuur van Bitvavo wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Taker fees; welke van toepassing zijn indien uw order direct wordt uitgevoerd op basis van de beschikbare orders in het orderboek (zal veelal het geval zijn bij markt orders).
  • Maker fees; welke van toepassing zijn indien uw order niet direct zal worden uitgevoerd en liquiditeit toevoegt aan het orderboek (zal veelal het geval zijn bij limiet orders).
Staffel

In de fee structuur van Bitvavo wordt gebruik gemaakt van verschillende staffels. Op deze manier wordt het uitvoeren van transacties steeds goedkoper naarmate u meer transacties heeft verricht over de afgelopen 30 dagen. In uw transactiegeschiedenis kunt u eenvoudig en snel terugvinden hoe hoog uw transactievolume over de afgelopen 30 dagen is en welke staffel op u van toepassing is.

Voorbeeld handelskosten

Stel, u wilt voor €1000 Bitcoin kopen. Hierbij gaan we uit van de maximale (taker) fee van 0,25%. €1.000 * 0,25% = €2,50 handelskosten. Dit betekent dat u voor €997,50 in Bitcoin heeft gekocht. De handelskosten worden direct verwerkt in de transactie.

Afronding

Omdat handelskosten in sommige gevallen tot onafgeronde bedragen kunnen leiden, kan het noodzakelijk zijn om de handelskosten af te ronden. Bitvavo ondersteunt betalingen in Euro tot 2 decimalen achter de komma en in digitale valuta tot 6 decimalen achter de komma. Indien u een betaling van een kleiner bedrag verschuldigd bent, zal dit omhoog worden afgerond.

Ter illustratie, indien u €0,073 aan handelskosten verschuldigd bent zal er €0,08 aan handelskosten worden afgeschreven.